jakas podpowiedz?
Pomocnik: ax−a
2 =
√3x−2a
√3 +3
dla jakich wartosci parametru równanie ma jedno rozwiazanie ? .Wyznacz je i podaj w
najprostrzej postaci
jakas podpowiedz

?
29 lis 22:12
Bogdan:
Równanie px + q = 0 ma jedno rozwiązanie ⇔ p ≠ 0
29 lis 22:20
Pomocnik: po przekształceniu otrzymuje cos takiego:
co dalej ?
29 lis 22:32
Bogdan:
| | a2 − 2a√3 + 3 | |
Wygodniejszy zapis do dalszych obliczeń jest taki: x = |
| . |
| | a − √3 | |
Zauważ, że w liczniku jest wzór skróconego mnożenia: (a −
√3)
2
29 lis 22:51
Pomocnik: wiec:
x=a−√3
a=√3 ?
29 lis 23:06
Bogdan:
trzeba uwzględnić założenie: a − √3 ≠ 0 ⇒ a ≠ √3
29 lis 23:17