geometria, dowod. Proszę o pomoc
arigatou: Dany jest trojkat ABC w ktorym |AC|=|BC|. Punkt D jest spodkiem wysokosci poprowadzonej z
wierzcholka C, punkt E jest srodkiem boku BC a |CD|=|DE|. Udowodnij, ze trojkat CDE jest
rownoboczny.
29 lis 22:05
Al Capone:
| | CE | | DE | | EB=CE | | DE | |
Tw sinusów |
| = |
| ⋀ |
| = |
| |
| | sin(180o − 2x) | | sinx | | sin(2x−90o) | | sin(90o−x) | |
30 lis 14:18
Marcin W:

przyjmijmy oznaczenia jak na rys:
Odcinek | de | łączy srodki bokow trójkata zatem ma długosc równą polowie boku ac czyli 0,5x.
ce jest polową boku cb zatem ma tez 0,5x.
z tresci zadania wiemy ze cd=ce zatem cd trez ma dlugosc 0,5x
Zatem wszystkie boki trojkata cde maja dlugosc 0,5x zatem jest on rownoboczny.
30 lis 14:30
Kaczucha(al capone):
c.d.
| sin(2x−90o) | | sin(90o−x) | |
| = |
|
|
| sin(180o−2x) | | sinx | |
Rozwiązanie powyższego równania w dziedzinie : cosx=
12 ;x=60
o
Czyli trójkąt CDE ma wszystkie kąty równe 60
o;jest równoboczny
To x [X] na rysunku to to samo,tylko tak się narysowało
30 lis 14:32
Marcin W: al capone ...
30 lis 14:34