parametr m
p: dla jakich warrtości parametru m funkcja f jest funkcją kwadratową o najmniejszej wartości
wiekszej
od 1?
a)mx2+4x+m+4
29 lis 21:56
p:
wie ktoś jak to zrobić
29 lis 22:00
mhm: najmniejsza wartosc czyli q o wzorze −Δ/4a
czyli q>1
liczysz delte i masz nierownosc, rozwiazujesz − liczysz delte m i juz
29 lis 22:03
Godzio:
Funkcja kwadratowa istnieje gdy m ≠ 0
Najmniejsza wartość jest mniejsza od 1, gdy są spełnione warunki:
a > 0 ⇒ m > 0
| | −Δ | | −(16 − 4m2 − 16m) | | m2 + 4m − 4 | |
q > 1 ⇒ |
| > 1 ⇒ |
| > 1 ⇒ |
| > 1 |
| | 4a | | 4m | | m | |
(m + 4)(m − 1) * m > 0 ⇒ m ∊ ...
Część wspólna z obu rozwiązań da Ci odpowiedź
29 lis 22:03
misiak: no wyraz wolny c czyli (m+4) musi byc wiekszy od 1 ale rownoczesnie wspolczynnik a musi byc
dodatni aby ramiona paraboli byly skierowane w gore
m∊<1,∞) tak mi sie wydaje
29 lis 22:06
think: mx
2 + 4x + m + 4
I SPOSÓB:
m > 0 ← warunek aby funkcja kwadratowa miała minimum
| −Δ | |
| > 1 ← y−kowa współrzędna wierzchołka paraboli, czyli wartość minimalna funkcji |
| 4a | |
kwadratowej
II SPOSÓB:
mx
2 + 4x + m + 4 > 1
oraz m > 0
29 lis 22:06
p: wielkie dzięki już rozumiem
29 lis 22:07
p: mam jeszcze jedno pytanie jeśli liczę dla jakiego parametru m dane proste są prostopadłe lub
równoległe mx+(m−1)y=3 i (m−1)x+(m+2)y=7
to muszę je doprowadzić do postaci y=ax+b
| | mx | | 3 | |
i otrzymałem y=− |
| + |
| więc m≠ 1,a w odp jest m=1(przy prostopadłej) |
| | m−1 | | m−1 | |
29 lis 22:17
Godzio: są na to wzory przy postaci ogólnej, zajrzyj do tablic tam je znajdziesz
29 lis 22:20
p: myślisz o wzorach na prostopadłe i równoległe?
29 lis 22:27
Godzio: tak
29 lis 22:34
p: znam je, prosta równolegla mi wyszla,a przy prostopadlej wyszło mi tylko −1,a w odp jest {−1,1}
nie wiem czemu,myślałem że 1 nie należy do dziedziny
29 lis 22:38