Ciągi-oblicz x oraz y
Madzia: Ciąg (1, x, y−1) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (x, y, 12) jest geometryczny. Oblicz x oraz
y i podaj ten ciąg geometryczny.
29 lis 21:05
Eta:
1, x, y−1 −−−− tworzą ciąg arytm. => 2x = 1+ y−1
x, y, 12 −−− tworzą ciąg geom. => y2 = 12*x
rozwiąż układ równań
y= 2x
i y2= 12x
29 lis 21:11
Eta:
Pamiętaj ........uwzględnij dla ciągu geometrycznego ,że x≠0 i y≠0
29 lis 21:13
Madzia: a skad się wziely te ciagi 2x = 1+ y−1 i y2 = 12*x
29 lis 21:15
Eta:
omg

a,b,c −−− tworzą ciąg arytm to z def. ciagu
to r= b−a= c−b => 2b = a+c
a,b,c −−− tworzą ciąg geom to z def. ciągu
to b
2= a*c dla a≠0 i b≠0
29 lis 21:23
29 lis 21:25
29 lis 21:26