Ciągi
misiak: Trzy liczby a, b, c, których suma jest równa 26, tworza w podanej kolejnosci
ciag arytmetyczny. Gdy liczbe c zmniejszymy o 8, to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz te
liczby.
29 lis 21:03
misiak: macie jakis pomysł?
29 lis 21:20
mhm: a,b,c
2b=a+c −>z tresci zadania( bo ciag arytmetyczny )
a+b+c=26 −> z tresci zadania ( bo suma jest rowna 26 )
b2=a*(c−8) − > z tresci zadania ( bo geometryczny )
29 lis 21:25
misiak: hmm do tego miejsca doszedlem ale jak to ze soba powiazac zeby co konkretnego wyszlo?:(
29 lis 21:29
misiak: ?
29 lis 21:53