borekcxz:
Wyznacz liczby a oraz b, dla których ciąg (a,b,1) jest ciągiem arytmetycznym ,natomiast ciąg (1,a,b) jest ciągiem geometrycznym.
8 mar 20:36
Robin:
Robisz z tego układ równań: wiesz że (a,b,1) jest ciągiem arytmetycznym, a (1,a,b) jest ciągiem geometrycznym, więc masz:
z własności na środkowy wyraz ciągu:
b= a+1 \2
a2= 1*b => a2 =b
podstawiasz b do drugiego równania. Następnie doprowadzasz do równania kwadratowego, obliczasz Δ , a1 , a2 , potem obliczasz b dla a1 i dla a2.
Powinno wyjść dla a1 = 1, b=1 i dla a2 = -1/2, b = 1/4
8 mar 21:50