Funkcja logarytmiczna
Zielonooka19: bardzo proszę sprawdzenie i poprawę:
Zbadać przebieg zmienności i narysować wykres:
f(x) = ln
2x −lnx
Dziedzina: x∊(0, +
∞)
Granice na końcach przedziałów:
lim
x→+∞ ln
2x −lnx = +
∞
lim
x→0+ ln
2x −lnx = +
∞
lim
x→0− ln
2x −lnx = +
∞
Asymptoty:
pionowe x = 0 (dla x →+
∞)
poziome − bark
ukośne − brak /a=0/
ekstrema lokalne / monotoniczność:
| | 1 | | 1 | | 2lnx−1 | |
f'(x) = (ln2x −lnx)' = 2lnx * |
| − |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
znak funkcji zależy do licznika:
2lnx − 1 = 0
2lnx = 1
√e = x
f rosnąca dla x∊(
√e, +
∞)
f malejąca dla x∊(0,
√e)
x
min =
√e
y
min = f(x
min)
Nie mogę policzyć jeszcze f''(x) / wypukłości i punktu przegięcia, aczkolwiek nawet bez tego
nie bardzo wychodzi mi wykres..
Będę wdzięczna za sprawdzenie i ewentualne pokazanie błędów...
29 lis 21:03
Zielonooka19: może jednak ktoś zerknie... ?
29 lis 21:22
Bogdan:

1. jeśli D
f: x∊R
+, to nie ma potrzeby wyznaczać granicę przy x→0
−
2. warto wyznaczyć miejsca zerowe: ln
2x − lnx = 0
29 lis 21:47
Zielonooka19: 
Dziękuję

Wyszedł mi podobny wykres tylko jakiś ostry dziubek.
1. no tak
2. wyliczyłam, tylko zapomniałam tu wpisać.
Uff
29 lis 21:51
Bogdan:
Tu można zamieścić tylko szkic wykresu, oczywiście nie ma żadnych "ostrych dziubków".
29 lis 21:54
Zielonooka19: Wiem, "ostry dziubek" wyszedł odruchowo.
A powiedz mi, jeśli mam np:
to jak z dziedziną? nadal x ∊ R
+ ?
29 lis 21:57
Bogdan:
Tak, bo z lnx wynika, że x∊R+
29 lis 23:43