matematykaszkolna.pl
Funkcja logarytmiczna Zielonooka19: bardzo proszę sprawdzenie i poprawę: Zbadać przebieg zmienności i narysować wykres: f(x) = ln2x −lnx Dziedzina: x∊(0, +) Granice na końcach przedziałów: limx→+ ln2x −lnx = + limx→0+ ln2x −lnx = + limx→0 ln2x −lnx = + Asymptoty: pionowe x = 0 (dla x →+) poziome − bark ukośne − brak /a=0/ ekstrema lokalne / monotoniczność:
 1 1 2lnx−1 
f'(x) = (ln2x −lnx)' = 2lnx *

=

x x x 
znak funkcji zależy do licznika: 2lnx − 1 = 0 2lnx = 1 e = x f rosnąca dla x∊(e, +) f malejąca dla x∊(0, e) xmin = e ymin = f(xmin) Nie mogę policzyć jeszcze f''(x) / wypukłości i punktu przegięcia, aczkolwiek nawet bez tego nie bardzo wychodzi mi wykres.. Będę wdzięczna za sprawdzenie i ewentualne pokazanie błędów...
29 lis 21:03
Zielonooka19: może jednak ktoś zerknie... ?
29 lis 21:22
Bogdan: rysunek 1. jeśli Df: x∊R+, to nie ma potrzeby wyznaczać granicę przy x→0 2. warto wyznaczyć miejsca zerowe: ln2x − lnx = 0
29 lis 21:47
Zielonooka19: emotka Dziękujęemotka Wyszedł mi podobny wykres tylko jakiś ostry dziubek. 1. no tak 2. wyliczyłam, tylko zapomniałam tu wpisać. Uff
29 lis 21:51
Bogdan: Tu można zamieścić tylko szkic wykresu, oczywiście nie ma żadnych "ostrych dziubków".
29 lis 21:54
Zielonooka19: Wiem, "ostry dziubek" wyszedł odruchowo. A powiedz mi, jeśli mam np:
 1+lnx 
f(x) =

x 
to jak z dziedziną? nadal x ∊ R+ ?
29 lis 21:57
Bogdan: Tak, bo z lnx wynika, że x∊R+
29 lis 23:43