| 1 | 4x2−1 | |||
f'(x) = 4x − | = | |||
| x | x |
| 4x2−1 | 1 | 1 | ||||
f'(x) = 0 ⇔ | =0 ⇒ 4x2−1=0 ⇒4(x− | )(x+ | ) | |||
| x | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
f'(x)>0 dla x∊(−∞,− | )⇒ f. rosnąca (−∞,− | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
f'(x)<0 dla x∊(− | , | ) ⇒f.malejąca (− | , | ) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
f'(x)>0 dla x∊( | ,∞)⇒ f. rosnąca ( | ,∞) | ||
| 2 | 2 |
chciałabym zacząć kolejne przykłady ale nie mam pewności,czy rozumiem zadanie
| 4x2 − 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
> 0 ⇒ 4(x − | )(x + | ) * x > 0 ⇒ (− | ,0) oraz ( | ,∞) | |||||
| x | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
f'(x) < 0 ⇒ (−∞,− | ) oraz (0, | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
rośnie: ( | ,∞) | |
| 2 |
| 1 | ||
maleje: (0, | ) | |
| 2 |
dziękuje bardzo za odpowiedź Godzio