Napisz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prostej o podanym
ysiulec: 
Napisz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prostej o podanym wzorze i
przechodząca przez punkt P.
Wiem, że proste równoległe to są wykresy funkcji liniowych o tym samym współczynniku
kierunkowym, czyli a.
Podam może 2 przykłady z książki:
a) y = 4x − 2, P (0,
34)
b) y = −3x + 4, P(1, 8)
Powiem wam, że... totalna "ściana". Skoro równoległa, to pewnie w wykresie będzie to samo a,
czyli np. 4x lub −3x. Ale nic poza tym nie przychodzi mi do głowy. Gdyby był ktoś tak miły i
wytłumaczył

Z góry dzięki
29 lis 20:38
mac: y = ax + b
a) y = 4x + b
29 lis 20:45
Eta:
a) k: y= 4x −2 wsp. kier a
1= 4
l: y=a
2x +b
ponieważ k równoległa do l to a
1= a
2= 4
l: y= 4x+b i P(0,
34 )€ l => b=
34
bo
34= 4*0 +b => b=
34
l:
y= 4x+34
b) podobnie, podaj rozwiązanie, to sprawdzę
29 lis 20:46
jacek: Z podpunktu a)
a=4
a z b)
a=−3
ogólny wzór funkcji liniowej to y=ax+b, żeby napisanie wzoru funkcji polega na wyznaczeniu a i
b
do wzoru y=ax − b za a podstaw 4, za x podstaw 0 a za y 3/4 i oblicz b. Podobnie w podpunkcie
b)
29 lis 20:48
ysiulec: Hmm, spróbuję.
b)
Skoro są równoległe, to tak jak piszecie, a1 = a2
y = −3x + 4, P (1, 8)
y = −3x + 12 ?
:(
29 lis 20:54
mac: 8 = −3*1 + b
b = 11
29 lis 21:00
ysiulec: Chyba zajarzyłem!:
b)
y = −3x + 4, P (1, 8)
Po prostu:
a musi pozostać te same, ponieważ są równoległe, więc zostawiamy a takim jakim jest (−3).
Punkt P to nic innego, jak P(x,y), czyli:
W miejsce x dajemy 1
W miejsce y dajemy 8
A "b" nie znamy, więc zostawiamy.
Wychodzi nam:
8 = −3 * 1 + b
b = −3 −8
b = −11
I podstawiamy to b, które nam wyszło, na to które istnieje w "pierwszym" wzorze
wychodzi:
y = −3x − 11

Jesteście genialni! Pozdro
29 lis 21:02
mac: Chyba b = 11 a nie b = − 11
29 lis 21:03
ysiulec: Cholera, nie wyszło. Pomyłka:
8 = −3 * 1 + b
8 = −3 + b
3 + 8 = b
b = 11
Sorry za błąd.
29 lis 21:04
ysiulec: Z rozmachu źle policzyłem, sorki

to na próbę:
c) y =
52x + 1, P(−2,3)
y = ax + b
3 =
52 * −2 + b
3 = −5 + b
b = 3 + 5
b = 8
y = y =
52x + 8


29 lis 21:07
mac: no i gitara
29 lis 21:08
Sylwia: prosta 4x+y−5 =0 jest prostopadła do prostej:
a) y= 1/4x − 5
b) y= −1/4x
c) y= −4x
d) y= 4x+5
4 sty 16:52
Kinia: Napisz wzór funkcji których wykresami są proste równoległe do danej prostej i przechodzące
przez punkt P
a) y= 3x−1 , P(2,4)
27 lut 19:07
rose5: f(x)=7x−5 P=(0,3)
20 maj 12:42
Eta:

y= 7x+3
========
20 maj 13:06