Dar3k: Punkty A i B są punktami wspólnymi prostej x-2y+6=0 i paraboli y=x2-4x+3. punkt C jest
wierzchołkiem paraboli. Oblicz pole trójkąta ABC oraz wyznacz równanie okręgu opisanego
na tym trójkącie
14 sty 13:19
Eta:
Rozwiąż układ równań prostej i paraboli( łatwe)
otrzymasz współrzedne punktów A i B
W paraboli W( x
w, y
w) ( Bogdan .. usatysfakcjonowany

x
w = -b /2a y
w= - Δ/4a oblicz i C( x
w, y
w)
policzysz pole np. ze wzoru Herona( zobacz ten wzór tutaj na tes str.
a może Δ ABC --- wyjdzie prostokatny ? to jeszcze prościej
P= 1/2)*a*b
Równanie okręgu też ze wzoru ! powodzenia!
Sam popracujesz!..... korzyść tym większa dla Ciebie<
bo sie tego nauczysz!
14 sty 14:52
Dar3k: współrzędne tych punktów nie zgadzaja sie z przecięciem tej paraboli... wyjaśni mi to
ktoś
14 sty 17:53
Eta:
Po rozwiązaniu układu!
A( 9/2, 21/4) B( 0,9) --- napewno dobrze!
C( xw, yw) xw= 4/2= 2 yw= - 4/ 4= - 1 bo Δ= 4
zatem C( 2, - 1)
Dalej już tak jak Ci pisałam!
14 sty 18:13