Przesówanie funkcji o wektor
Mateusz: Funkcję kwadratową:
a) y = −1/2 x² przesunięto o wektor v= [−1,−2]
b) y = −1/3 x² przesunięto o wektor v= [−2,−3]
Zapisz jej wzór po przesunięciu.
29 lis 20:05
mac: f(x − a) + b
29 lis 20:09
Mateusz: Ja nie wiem nawet co to jest a mam taka babke ze nie umie nam tego wytlumaczyc wiec moze byści
mi to jakoś zrobili co? bardzo proszę
29 lis 20:12
Eta:
f(x) = a( x −p)2+q v=[p,q]
1/ a= −12 p= −1 q= −2
f(x)=...............
29 lis 20:13
Mateusz: Jezu ja nawet nie wiem o co tu chodzi...
29 lis 20:14
Eta:
To najwyższy czas wziąć się do nauki
29 lis 20:16
29 lis 20:16
Mateusz: Eta pora szkoda tylko że babka tak tłumaczy że nikt nie wie o co chodzi...
29 lis 20:18
Mateusz: Powiedzcie chociaż czy dobrze zrozumiałem i zrobiłem:
a) y=−1/2(x+1)²−2
b) y=−1/3(x=2)²−3
29 lis 20:34
Eta: 
1/ ok
2/ −
13(x
+2)
2−3
,
29 lis 20:38
Mateusz: tak tak tam był plus tylko wcisnęło się minus

hehe ale dzięki Wam zrozumiałem
29 lis 20:41
Eta:
i o to chodzi
29 lis 20:47