Zadanko
Grześ: Takie tam zadanko

b)
2*16
x−2
4x−4
2x−2=15
2*2
4x−2
4x−2
4x−4=15
2
4x=16
x=1
c)
| 10x+10−x | |
| =5 D: 10x≠10−x x≠0 |
| 10x−10−x | |
t=10
x t>0
t
2−1=5t
2−5
4t
2=4
t
2=1
t=1 lub t=−1
10
x=1 lub 10
x=−1(obcy pierwiastek)
x=0
d) 3
x+1+18*3
−x=29 D: x≠0
t=3
x t>0
3t
2−29t+18=0
√Δ=25
29 lis 19:54
Grześ:
Zad. 4. d)
3
1/x=t t>0 D: x≠0
t+3
3t>84
28t>84
t>3
3
1/x>3
1
x(1−x)>0
x(x−1)<0
x∊(0,1)
29 lis 19:57
Grześ: a)
log4(log3(log2x))=0 D: x>0 log3(log2x)>0 ⇔ log2x>1 ⇔ x>2 oraz log2x>0
x>1
Wszystko razem to x>2
log4(log3(log2x))=0
log3(log2x)=1
log2x=3
x=23=8
b)
log2(x2+6x+17)=3 D: x2+6x+17>0 , Δ<0, x∊R
log2(x2+6x+17)=3
x2+6x+17=8
x2+6x+9=0
(x+3)2=0
x+3=0
x=−3
29 lis 20:02
Grześ: 6.
a)
log2(x+1)>3 D: x>−1
log2(x+1)>3
log2(x+1)>log28
x+1>8
x>7
x∊(7,+∞)
b)
log1/2(2x−5)<−4 D: x>5/2
log1/2(2x−5)<−4
log1/2(2x−5)<log1/216
2x−5>16
2x>11
x>11/2
x∊(11/2,+∞)
29 lis 20:06
Eta:
zad, c) masz błąd: bo x≠0 z założenia:
t2+1= 5t2 −5
29 lis 20:10
Grześ: a)
logx=3
x=1000
b)
log(3x+4)+log(x+8)=2 D: x>−4/3
log[(3x+4)(x+8)]=2
(3x+4)(x+8)=100
3x
2+28x
2+32=100
3x
2+28x
2−68=0
√Δ=40
| | 28−40 | |
x1= |
| =−2 <−4/3 ( sprzeczne) |
| | 6 | |
29 lis 20:24
Grześ: Aj, literówke zrobiłem, dzieki Eta, czyli będzie:
t
2+1=5t
2−5
4t
2=6
t=
√3/2 lub t=−
√3/2
10
x=
√3/2 lub 10
x=−
√3/2( sprzeczne)
x=log(
√3/2)
29 lis 20:27