logarytm ilorazu i iloczynu
jozek: Proszę o pomoc w obliczeniu tych logarytmów .
W jakiej kolejności mam je obliczać, wszystko naraz ?
jeden przykład z dodawania : log31/2 + log3 14/15 + log3 10/21
i teraz przykład gdzie jest odejmowanie czyli dzielenie liczb logarytmu :
log0,20,3− log0,20,5−log0,215
29 lis 19:46
M4ciek:
| | 1 | | 14 | | 10 | |
log3( |
| * |
| * |
| ) = ... |
| | 2 | | 15 | | 21 | |
log
0,2(0.3 : 0.5 : 15} = ...
29 lis 19:53
jozek: a mógl by mi ktoś rozwiązać takie dwa przykłady :
log0,12−log0,3+log25 = ?
log0,20,3− log0,20,5−log0,215 =?
wychodzi mi w pierwszym przykladzie =log0,2 1 a wynik powinien być jak widnieje w książce =2
a w drugim przykladzie powinno wyjsc = 1 a tego wgl już nie umiem ogarnać.
29 lis 20:15