Bardzo proszę o pomoc trzeba też podać założenia.
Domisia: Wykonaj działania.Podaj dziedzinę każdego wyrażenia.
29 lis 19:21
M4ciek:
1. Df:
x
2 − 3x ≠ 0 i x
2 − 9 ≠ 0
x ( x − 3) ≠ 0 (x − 3 ) ( x + 3 ) ≠ 0
x ≠ 0 v x ≠ 3 x ≠ 3 v x ≠ −3
x ∊ R \ {−3,0,3}
| x+4 | | 1 | | x+4 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2−3x | | x2−9 | | x(x−3) | | (x−3)(x+3) | |
| | (x+4)(x+3) | | x | | x2 + 7x + 12 − x | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | x(x−3)(x+3) | | x(x−3)(x+3) | | x(x−3)(x+3) | |
Δ = 36 − 4*1*12 < 0
29 lis 19:29
M4ciek: Drugi podobnie , wg. mnie to sie bardziej poskracac nie da
29 lis 19:31