...
kika: prosze o pomoc.
wykres funkcji kwadratowej f powstał w wyniku przesuniecia rownoleglego wykresu jednomianu
kwadratowego y=ax2(gdzie a≠0) o wektor v. wyznacz wzor jednomianu kwadratowego oraz
wspolrzedne wektora v, jesli:
a)f(x)=−10x2 +20x −2
b) f(x)=56x2 −5x
29 lis 19:19
M4ciek:
Ja to bym zamienil postac ogolna na kanoniczna i wtedy wektory sa jak na dloni
29 lis 19:22
kika: hmm.. a jak to zamienic? bo wlasnie mam klopot z tym zamienianiem..
29 lis 19:23
artur: f(x)=5/6x2−5x
18 maj 23:32
Mila:
a)
f(1)=−10+20−2=8
Wsp. wierzchołka paraboli
(1,8)
f(x)=−10*(x−1)
2+8 postać kanoniczna f(x)
y=−10x
2 przesunięto o wektor [1,8]
Spr.
f(x)=−10*(x−1)
2+8=−10*(x
2−2x+1)+8=−10x
2+20x−10+8=−10x
2+20x−2
18 maj 23:45
Smule: | | −Δ | |
oblicz q = |
| albo f(p) |
| | 4a | |
f(x) = (x − p)
2 + q
v = [p, q]
18 maj 23:46
Mila:
f(x)=a*(x−p)2+q
19 maj 00:21