Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawki mojego zadania
Powtarzam SPRAWDZENIE nie
zrobienie
Dział trygonometria
Mam daną funkcję f(x)=sin2x+cosx i x∊R
Mam obliczyć f(x)=1 w przedziale <0,2π> czyli:
a) sin2x+cosx =1
1−cos2x+cosx−1=0
cos2x−cosx=0
cosx(cosx−1)=0
cosx=0 v cosx=1
odp x∊{0,π2,3π2,2π}
b) mam obliczyc najwieksza wartosc funkcji f(x)
czyli:
1−cos2x+cosx=0 i cosx=p
−p2+p+1=0
pw=−b2a=12
cosx=12 ⇒x=π3
Czy to jest dobrze?
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
p = | ⇒ cosx = | ⇒ 1 − ( | )2 + | = ... | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
masz dany przedział p ∊
<−1,1> i musisz znaleźć największą wartość
ale na sprawdzian już tego dopisać nie mogę
:(
Dziękuje za wytlumaczenie