prosze o pomoc!
Łucja102: wysokosc ostroslupa jest rowna 15 cm, a obwod jego podstawowy wynosi 24 cm. oblicz objetosc
tego ostroslopa, jesli jest to ostroslop prawidlowy ;
a ) czworokotny b) trojkotny c) szesciokotny.
29 lis 18:37
dero2005:
a)
obliczasz a − długość krawędzi podstawy
244 = 6
obliczasz objętość
b)
obliczasz a − długość krawędzi podstawy
243 = 8 cm
obliczasz pole podstawy
obliczasz objętość
| | Pp*h | | 16√3*15 | |
V = |
| = |
| = 80√3 cm3
|
| | 3 | | 3 | |
c)
obliczasz a − krawędź podstawy
obliczasz pole podstawy
obliczasz objętość
| | Pp*h | | 24√3*15 | |
V = |
| = |
| = 120√3 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
29 lis 19:45