liczby
rita: a)udowodnij ze szesciocyfrowa liczba w ktorej wszystkie cyfry sa jednakowe jest podzielna przez
3
b)w pewnej liczbie naturalnej podzielnej przez 9 cyfra jednosci jest rowna a. Suma pozostalych
cyfr jest podzielna przez 9. udowodnij ze a=0 lub a=9
29 lis 18:30
Eta:
x = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
100 000 *x + 10 000*x + 1 000 *x + 100*x + 10*x + x= ( 111 111)*x= ( 1+1+1+1+1+1)*x
suma cyfr tej liczby = 6 , zatem ta liczba dzieli się przez 3
29 lis 18:46
Eta:
b) suma początkowych cyfr w tej liczbie jest postaci 9k , dla k€ N
cyfrą jedności jest
a dla a= {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
zatem: suma wszystkich cyfr tej liczby jest: 9k + a
z treści zad. : liczba ta jest podzielna przez 9
zatem
9k+a | 9 => a=0 lub a= 9
bo tylko: dla a=0 otrzymasz 9k+0= 9k | 9
lub dla a= 9 " " 9k+9 = 9( k+1) | 9
c.n.u.
29 lis 18:53
rita: dziekowac
29 lis 19:10