pomocy
....: Rozłóż na czynniki pierwsze
(a−b)3+(b−c)3+(c−a)3
x3+y3+z3−3xyz
(a+b+c)3−a3−b3−c3
a(b2−c2)+b(c2−a2)+c(a2−b2)
x4+4
i czy ten przykład jest dobrze:
2a2b2+2b2c2+2c2a2−a4−b4−c4= (a−b−c)4
29 lis 17:54
....: ...
29 lis 18:24
....: .....
29 lis 18:54
....: i czy to ostatnie będzie tak:
x4+4=(x2)2+22=(x2)2+22+4x2−4X2=((x2)2*2*x2+22)−4x2=
(x2+2)2−(2x)2=(x2+2+2x)(x2+2−2x)
29 lis 19:05
....: nikt nie umie tego zrobić...?
29 lis 19:23
....: help
29 lis 19:49
Karolina: a(b2−c2)+b(c2−a2)+c(a2−b2)=a(b+c)(b−c)+bc2−ba2+ca2−cb2=(ab+ac)(b−c)−bc(b−c)−a2(b−c)
= (b−c)(ab+ac−bc−a2)=(a−b)(b−c)(c−a)
TO będzie CHYBA tak... reszty nie wiem
29 lis 19:55
AS:
(a − b)3 + (b − c)3 + (c − a)3 = 3*(a − b)*(b − c)*(c − a)
29 lis 20:14
prosze o pomoc...: Dziękix3+y3+z3−3xyz
(a+b+c)3−a3−b3−c3
jeszcze te dwa... prosze
29 lis 20:31
AS: Podałaś błędny zapis,chyba tak miało być
x3 + y3 + z3 − 3*x*y*z = (x + y + z)*(x2 + y2 + z2 − x*y − x*z − y*z)
(a + b + c)3 − a3 − b3 − c3 = 3*(a + b)*(b + c)*(c + a)
29 lis 20:54
prosze o pomoc...: no tak nie dałam potęg

ale o to chodziło WIELKIE DZIĘKI
29 lis 20:56