ewka: pomocy; dany jest trójmian y=2x kwadrat -14x+12
a)oblicz wyróżnik
b)oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
c)oblicz miejsca zerowe
d)przedstaw trójmian w postaci kanonicznej i iloczynowej
e)odczytaj własności
z góry dziekuję
14 sty 11:39
ewka: Eta jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za poprzednie zadanie ale znowu mam problem na
zajęciach niby rozumiem ,a jak wracam do domu to klapa .Tak to jest jak babcia bierze
się za naukę zamiast robić na drutach (tego zresztą też nie umiem )
14 sty 14:08
Eta:
a) wyróżnik! .... to inaczej Δ !
Δ= b2 - 4*a*c a= 2 b= - 14 c= 12
Δ= 196 - 8*12= 100
b)
W(p,q) p= - b/2a q= -Δ /4a
p= 14/4=7/2 q= - 100/ 8 = - 25/2
W( 7/2, -25/2)
d)
postać kanoniczna y= a( x -p)2 +q
czyli y= 2( x - 7/2)2 - 25/2
c)
Δ= 100 √Δ = 10
x1= ( 14 +10)/4 = 6
x2 = ( 14 - 10) /4 = 1
e) narysuj wykres i odczytasz własności
Dziedzina x€ R
zb. wart. y€ ( - 25/2, ∞)
miejsca zerowe x1 = 1 x2= 6
wierzch, W( 7/2, - 25/2)
ymin = - 25/2 dla x= 7/2
f. malejąca dla x€ ( -∞, 7/2)
f. rosnąca dla x€ ( 7/2, +∞)
y >0 <=> x € ( -∞, 1) U ( 6,∞)
y<0 <=> x € ( 1, 6)
osia symetrii wykresu jest prosta x = 7/2
14 sty 14:12
14 sty 14:15
Eta:
Babcią być!... to super uczucie


Witam w gronie babć!... też nią jestem!
14 sty 14:17
Eta:
Dodam jeszcz,że..... potrafię "robić " na drutach, szydełkować,
hafty richelie też !... i jeszcze matematyka!
Jak Widzisz wszystko da sie pogodzić....
i jeszcze szczęśliwą babcią się jest do tego

Pozdrawiam! Głowa do góry!
14 sty 14:21
Bogdan: Uwaga dla Ety.
Symbole p oraz q oznaczają współrzędne wektora przesunięcia paraboli, natomiast
wierzchołek paraboli W jest punktem posiadającym współrzędne (xW; yW), a więc
zapisanie wierzchołka paraboli w postaci W(p, q) nie jest właściwe.
Powinno być: W(xW, yW).
Pozdrawiam. Bogdan
14 sty 14:32
14 sty 14:39
14 sty 14:45
Bogdan: Nie można.
Zapis p=xw oraz q=yw oznacza tylko, że wartości tych liczb są sobie równe, ale nie
znaczy to, że to p to xw oraz że q to yw.
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej może być podana jako:
a) f(x)=a(x-p)2+q wtedy, gdy mówimy o wektorze przesunięcia paraboli,
b) f(x)=a(x-xw)2+yw wtedy, gdy mówimy o wierzchołku paraboli.
Jeśli więc wprowadzamy współrzędne wierzchołka paraboli do rozwiązania, to należy używać
właściwych dla tego pojęcia oznaczeń, czyli xw, a nie p oraz yw, a nie q.
14 sty 14:50
14 sty 15:01