Ciągi
Vincero: Proszę o pomoc i wytłumaczenie
1 Iloczyn trzeciego i siódmego wyrazu ciągu geometrycznego jest równy 121 oblicz piąty wyraz
tego ciągu
2 Trzy liczby x,y,z których suma wynosi 22,5 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny .
gdy liczbę y zmniejszyć o 1,5 to otrzymamy ciąg geometryczny. wskaż te liczby
Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to rozwiązać
29 lis 17:50
Vincero: nikt nie wie jak to rozwiązać
29 lis 19:03
brat:
a52 = a3 * a7
29 lis 19:08
Vincero:
no tak ale jak znaleźć ten a3 i a7
jak mam tylko podany iloczyn tych dwóch ciągów 121
29 lis 19:17
M4ciek:
A to jest taka zaleznosc
brat
a
52 = a
3 * a
7 
Bo nie widzialem jej jeszcze i pytam
29 lis 19:20
M4ciek: hmm
29 lis 19:32
Godzio:
No a sprawdź

a
5 = a
1 * q
4
a
3 = a
1 * q
2
a
7 = a
1 * q
6
29 lis 19:33
Vincero:
iloczyn 3 i 7 ma wynosić 121 czyli co mogę podstawiając co kol wiek na przykład a3=10 i
a7=21 i w tym wypadku 10*21= 121 przecież nie może tak być
Hellp jak wiecie jak to zrobić
29 lis 19:33
Godzio:
brat napisał, a3 * a7 = a52 masz dane w poleceniu że a3 * a7 = 121 więc w czym
problem ?
29 lis 19:35
M4ciek: Pasuje
Godziu
No to Vincero postaw sobie:
a
52 = a
3 * a
7
a
52 = 121 /
√
a
5 = 11
29 lis 19:36
Godzio: a −11 już nie może być

?
29 lis 19:37
M4ciek: Ehh

Moze moze
29 lis 19:37
Vincero: hmmm
aa skąd się wzięło i skąd wiecie że a5 jest w kwadracie
29 lis 19:42
M4ciek: Gadamy o tym od kilkunastu minut popatrze wyzej
29 lis 19:44
Vincero:
czyli Godziu miał rację w tym

a
5 = a
1 * q
4
a
3 = a
1 * q
2
a
7 = a
1 * q
6
29 lis 19:44
M4ciek: Tak ....
Zapisz a52 oraz a3*a7 i przyrownaj i sobie zobacz
29 lis 19:47
Vincero:
aa no ok dzięki Wielkie dzięki

a z tym 2 coś się da zrobić tu trzeba układ równian chyba zrobić
2 Trzy liczby x,y,z których suma wynosi 22,5 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny .
gdy liczbę y zmniejszyć o 1,5 to otrzymamy ciąg geometryczny. wskaż te liczby
29 lis 19:48
Mateusz: forum/67302.html pomocy
29 lis 19:49
M4ciek:
To ja podpowiem:
x + y + z = 22.5
a1 + a1 + r + a1 + 2r = 22.5
3a1 + 3r = 22.5
a1 + r = 7.5
29 lis 19:49
Vincero: hmm nie rozumiem twojego toku który podałeś można to zapisać tak

x+y+z=22,5
y=x+z/2
(y−1,5)
2=xz
29 lis 19:57
Vincero: niee niee kurde sam już nie wiem
29 lis 19:58