Wyznacz ciąg arytmetyczny
piotr69: Wyznacz ciąg arytmetyczny , w którym a7 = 19 , a10 = 25
29 lis 17:48
Eta:
a
k−a
m= ( k−m)*r
a
10−a
7= 3r => r=........
a
1= a
7− 6r => a
1=...........
odp: 7, 9, 11,13, 15, 17,
19,21, 23,
25,....... czyli gra

an= a
1+ (n−1)*r= .......
29 lis 17:54
Eta:
2 sposób:
a
7= a
1+6r
a
10= a
1+9r
rozwiąż układ równań:
a
1+6r= 19
i a
1+9r= 25
wyznacz a
1 i r i następnie: a
n= a
1+(n−1)*r=.......
29 lis 17:57
Gustlik: Wg mnie zdecydowanie polecam pierwszy sposób bez układu rownań, jest bardziej zrozumiały i
przejrzysty, niestety rzadko pokazywany w szkołach, jak większośc prostych metod.
30 lis 02:31