stezenie procentowe
KOKA: a)Ile kilogramow wody nalezy dodac do 300 kg roztworu cukru o stężeniu 16%, aby otrzymac
roztwor o stezeniu 15%
b)Ile kilogramow wody nalezy dodac do roztworu cukru o stezeniu 18% aby otrzymac 900 kg
roztworu o stezeniu 17%
29 lis 17:33
Eta:

teraz rozwiąż równanie:
16*300 +0*x = 15( 300+x)
x=........
zad 2) podobnie
29 lis 17:49
29 lis 18:05
Eta:
x −− ilość kg cukru o stężeniu 18%
y −−− ilość kg wody
układ:
x+y= 900
x*18 +0*y= 17*900
29 lis 18:08
KOKA: rzeczywiscie

dzieki bardzo
29 lis 18:09
KOKA: z równania wychodzi 850kg
czyli musze jeszcze od 900 −850?
29 lis 18:12
Eta:

1 równanie x+y= 900
2 równanie 18*x +0*y= 17*900
29 lis 18:14
Eta:
tak ilość kg H2O = 900 − 850= 150 kg
29 lis 18:17
KOKA: no nic po prostu nie czaje wychodzi mi ciagle 850 trudno juz sie nie mecz dzieki za pomoc
29 lis 18:18
KOKA: w odpowiedzi mam 50 kg 900 −850=50
29 lis 18:19
KOKA: teraz dobrze?
29 lis 18:19
Eta:
Jest ok

, bo chyba widzisz,że wkradł mi się chochlik
wiadomo,ze 900 − 850 =
50
29 lis 18:21
KOKA: no no dzieki ci
29 lis 18:22
Eta:
29 lis 18:22