dero2005:
a)
m − masa ciała 400g = 0,4 kg
| | cm | | m | |
a − przyspieszenie 250 |
| = 0,25 |
|
|
| | s2 | | s2 | |
| | kgm | |
F = m*a = 0,4*0,25 = 0,1 |
| = 0,1 [N] →siła działająca na ciało
|
| | s2 | |
b) szybkość ciała w ruchu jednostajnie przyspieszonym
v =a*t = 0,25 * 5 = 1,25
ms
d) droga przebyta w czasie
| | at2 | | 0,25*52 | |
S5 = |
| = |
| = 3,125 [m] → 5 sekund
|
| | 2 | | 2 | |
| | 0,25*42 | |
S4 = |
| = 2 m → 4 sekund
|
| | 2 | |
droga przebyta w piątej sekundzie
S
5 − S
4 = 3,125−2=1,125 m
90 KUBA :): a mam takie pytanie jak bys mial to rozpisac tak jak na tablicy nauczyciel dame i szukane bo
nie ukrywam malo z tego to rozumie

a chcem cos wiedziec bo moga mnie z tego zapytac
dero2005:
mamy tu do czynienia z ruchem jednostajnie prześpieszonym tj. takim w którym prędkość stale
wzrasta zgodnie ze wzorem v =at gdzie a − przyśpieszenie , t − czas.
Żeby taki ruch istniał na cialo musi działać stale jednakowa siła oznaczona F , która wywołuje
stałe przyśpieszenie.
Jeżeli siła ma wartość jednakową (stałą) wartość przyśpieszenia, które wywołuje ta siła zależy
od masy ciała. Jest to zależność odwrotnie proporcjonalna, tzn im masa jest mniejsza tym
| | F | |
przyśpieszenie jest większe. Wzór na przyśpieszenie a= |
|
|
| | m | |
W pkt. a)mamy dane masę ciała i przyśpieszenie, szukamy siły F
m = 400 g
mamy tutaj jednostki cm, g , s (CGS) jest to stary układ jednostek
| | m | |
obecnie używamy układu jednostek SI gdzie masę wyrażamy w kg, przyśpieszenie w |
| a siłę |
| | s2 | |
| | kg*m | |
w N (niutonach) 1[N] = |
|
|
| | s2 | |
| | cm | | m | |
dlatego zamieniliśmy 250 |
| na 2,5 |
| (tu się pomyliłem o jeden przecinek za co |
| | s2 | | s2 | |
bardzo przepraszam, zamiast 0,25 powinno być 2,5)
400 g = 0,4 kg
Ze wzoru F = a*m = 2,5 * 0,4 = 1 N oznacza to, że na ciało działa siła 1 N, która nadaje mu
| | kg | |
przyspieszenie równe 2,5 |
|
|
| | s2 | |
w pkt. b) trzeba policzyć prędkość po upływie 5−ciu sekund, mamy dane przyśpieszenie "a" i czas
"t" a szukamy prędkości "v"
| | m | |
Wg wzoru v = a*t a = 2,5 |
| t = 5 s
|
| | s2 | |
v
5 = 2,5*5 = 12,5
ms
w pkt. c) obliczamy drogę wg wzoru
| | at2 | |
S = |
| mamy dane "a" i "t" a szukamy drogi "S"
|
| | 2 | |
najpierw liczymy drogę przebytą w ciągu pięciu sekund
teraz liczymy drogę przebytą w ciągu czterech sekund
odejmując drogę przebytą w ciągu czterech sekund od drogi przebytej w ciągu pięciu sekund
otrzymamy drogę przebytą w piątej sekundzie
S
5−S
4 = 31,25 − 20 = 11,25 m