Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o podanych wierzchołkach a i b
szyszek: Punkty A(1,−2) i c=(4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC,Wysokość tego
trójkąta jest równa? Proszę wytłumaczcie mi jak to się oblicza dokładnie.Odpowiedz znak ,jest
to 5√3/2
ale niewiem dlaczego ? prosze o pomoc
29 lis 17:00
dero2005:
obliczasz dlugość odcinka |AC|
x
c =4 x
a = 1 y
c = 2 y
a = −2
d =
√(xc−xa)2 + (yc−ya)2 → odległość punktów A i C
d = a = 5 → jest to długość boku trójkąta równobocznego
| | a√3 | | 5√3 | |
h = |
| = |
| cm → jest to długość wysokości trójkąta równobocznego |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 21:01