Wyznacz równania stycznych do okręgu
goseska: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 − 4x + y2 − 2y − 4 = 0 równoległych do osi OY.
(Zadanie pochodzi z próbnej matury z Operonem z listopada 2009; wyznaczyłam środek okręgu
S=(4,2) i promień r=2, nie wiem, co dalej, proszę mnie oświecić)
29 lis 16:59
Eta:

S( 4,2) r= 2
styczne równoległe do osi OY mają równanie:
x= a => x−a=0
odległość d środka S(4,2) od stycznej to: d= r= 2
| | | 4*1+2*0 −a| | |
d= |
| = 2
|
| | √12 + 02 | |
| 4−a|= 2 => 4−a=2 lub 4−a= −2
a= 2 lub a= 6
zatem są dwie takie styczne spełniające warunki zadania
x= 2 lub x= 6
co można sprawdzić na załączonym "obrazku"
30 lis 01:40
Gustlik: x
2 − 4x + y
2 − 2y − 4 = 0
x
2 + y
2 − 4x − 2y − 4 = 0
x
2 + y
2 + Ax + By + C= 0
r=
√a2+b2−C=
√22+12−(−4)=
√4+1+4=
√9=3
S=(2, 1), r=3
Zatem styczne równoległe do osi OY będą to proste "pionowe" i muszą być oddalone o 3 od środka
okregu, czyli:
x=2−3=−1 lub x=2+3=5
Odp:
x=−1 i x=5.
30 lis 02:20