matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
czarna:
Oblicz pochodną funkcji w liczniku: 4x5 −2 w mianowniku: √2+√3
29 lis 16:58
dero2005:
4x
5
−2
f(x) =
√
2
+
√
3
(4x
5
−2)'(
√
2
+
√
3
)−(4x
5
−2)(
√
2
+
√
3
)'
f'(x) =
=
(
√
2
+
√
3
)
2
20x
4
(
√
2
+
√
3
) − (4x
5
−2)*0
=
=
(
√
2
+
√
3
)
2
20x
4
(
√
2
+
√
3
)
20x
4
=
=
(
√
2
+
√
3
)
2
√
2
+
√
3
29 lis 18:07