???
90 KUBA :): kawałek żelaza o masie 0,2 kg i temperaturze 1200℃ wrzucono do wody o temperaturze 20℃. w
wyniku czego ogrzała się do temperatury 90℃. jaka była masa wody? Cw = 4190 Jkg x K;
CFe = 452 Jkg x K
29 lis 16:52
dero2005:
QH2O = mw*cw*Δtw → woda się ogrzewa od 20° do 90° czyli Δtw = 70K
QFe = mż*cż*Δtż → żelazo się ochładza od 1200° do 90° czyli Δtż = 1110K
trzeba te dwa wzory porównać i policzyć mw
29 lis 21:34
90 KUBA :): tylko ze nie umie rozwiazywac zadan takich

i dlatego tu jestem
30 lis 13:11
dero2005:
m
w*c
w*Δt
w = m
ż*c
ż*Δt
ż
| | 0,2*452*1110 | |
mw = |
|
|
| | 4190*70 | |
m
w = 0,342 kg
30 lis 17:40