kto pomorze mi to oblicyc??
90 KUBA :): kawałek żelaza o masie 0,2 kg i temperaturze 1200℃ wrzucono do wody o temperaturze 20℃. w
wyniku czego ogrzała się do temperatury 90℃. jaka była masa wody? Cw = 4190 Jkg x K;
CFe = 452 Jkg x K
29 lis 16:50
jacek: Q
w=Q
ż
c
wm
w ΔT
w =c
Fe m
ż ΔT
ż
ΔT
w=90℃ − 20 ℃= 70 ℃
ΔT
ż=1200 ℃ − 90 ℃= 1110 ℃
29 lis 21:04
90 KUBA :): a mogbym prosic ciebie opomoc bo mam to odac na prace ale wymaga nauczyciel wszystkiego
dokladnych obliczen i odpowiedzi

dziekuje za to co juz jest bo patrzac na to troche to juz
rozumie
30 lis 12:36
jacek: Rozumujemy w ten sposób
ciepło pobrane przez wodę jest równe ciepłu oddanemu przez żelazo czyli Q
w=Q
ż
Żelazo oziębi się do 90℃.
| | | | 100344kg | |
mw= |
| = |
| ≈0,342kg
|
| | | | 293300 | |
30 lis 21:06
90 KUBA :): dziekuje i pozdrawiam serdecznie
1 gru 20:07