matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
czarna:
obicz pochodną funkcji: y=
4x
5
−2
√
2+
√
3
proszę o rozpisanie tego przykładu
!
29 lis 16:46
czarna:
wyszło trochę mało czytelnie, więc słownie
: w liczniku: 4x
5
−2 w mianowniku:
√
2+
√
3
29 lis 16:48
dero2005:
4x
5
−2
f(x) =
√
2+
√
3
(4x
5
−2)'(
√
2+
√
3
)− (4x
5
−2)(
√
2+
√
3
)'
f'(x) =
=
(
√
2+
√
3
)
2
20x
4
(
√
2+
√
3
) − (4x
5
−2)*0
=
=
(
√
2+
√
3
)
2
20x
4
=
√
2+
√
3
29 lis 22:27
Bogdan:
To jest zwykły wielomian piątego stopnia, a nie funkcja wymierna.
4
2
f(x) =
x
5
−
a
a
4
f'(x) =
*5x
4
a
29 lis 22:37