Kilka zadań, różne działy
wedel: Prosze o pomoc bo te zadanka potrzebuje na jutro

1. Wykaż,że dla dowolnych liczb a i b (b≠0 i a≠0) spełniona jest równość
ab *
aa+b =
ab −
aa+b.
Znajdź trzy pary liczb,których iloczyn jest równy ich różnicy
2. Niech n oznacza dowolną liczbę naturalną.Wykaż,że liczba n
3−n jest podzielna przez 6
3. Kwotę 10.000zl złożono na lokatę dwuletnią,na której odsetki doliczane są po każdym roku
oszczędzania. Odsetki dopisane w ciągu dwóch lat wynosiły 1151,36zł(nie uwzględniamy podatku
od odsetek).Jakie było oprocentowanie tej lokaty?Wynik zaokrąglij do setnych częsci procenta.
4. wyrażenie log
2t
2 + log
23t − log
2t.można zapisać w postaci...?
5.jeżeli log3 ≈ 0.48 to log200 ≈ 2,3 to log600 ≈

6.liczbe y = (
(52)7 : {5459) można zapisać jako..?
7.jeżeli a = 2
√2 oraz b = a
−1 to wartość (a+b)
2 jets równa...?
8.liczba
32√241,5 jest równa...?
9.jaka jest setna cyfra po przecinku liczby 2,9(1234)