prosze o pomoc:)
Ewelina: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach:A=(2,4),B=(4,6).
29 lis 15:44
M:
25 mar 13:39
Podstawy Geometrii:

A=(2,4)
B=(4,6)
√xs−2)2+(4−ys)2=
√(4−xs)2+(6−ys)2
(x
s−2)
2+(4−y
s)
2=(4−x
s)
2+(6−y
s)
2
x
s2−4x
s+4+16−8y
s+y
s2=16−8x
s+x
s2+36−12y
s+y
s2
−4x
s+8x
s−8y
s+12y
s−32=0
4x
s+4y
s−32=0
4x+4y−32=0 postac ogólna
4y=−4x+32
y=−x+8 postac kierunkowa
4x+4y=32
czy dobrze wyznaczyłem postać odcinkową ?
25 mar 14:56
Mila:
Symetralna odcinka − zbiór wszystkich punków jednakowo odległych od końców odcinka.
A=(2,4),B=(4,6)
(x−2)2+(y−4)2=(x−4)2+(y−6)2⇔
y=−x+8
rysunek j.w.
25 mar 17:53
Jolanta: 
I przyszła Mila i pozamiatane
Podobne zadanie trzecia klasa technikum
1) policzenie współrzędnych środka odcinka AB
2)policzenie współczynnika kierunkowego prostej ,na której leży odcinek AB,żeby policzyć
współczynnik kierunkowy symetralnej
3)podstawienie do wzoru kierunkowego prostej współrzędnych środka i współczynnika kierunkowego
25 mar 19:49