matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z logarytów
krystian:
log2x
=2
log(4x−15)
29 lis 15:31
M:
13 kwi 07:32
Miś Uszatek:
log2x
=2
log(4x−15)
x≠0
15
3
4x−15≠0 x≠
≠3
4
4
log2x=2log(4x−15) log2x=log(4x−15)
2
2x=(4x−15)
2
2x=16x
2
−120x+225 −16x
2
+122x−225=0 Δ=14884−14400=484
√
484
=22
−122−22
−144
36
9
x
1
=
=
=
=
−32
−32
8
2
−122+22
−100
25
x
2
=
=
=
−32
−32
8
13 kwi 10:13