prosze o pomoc w tej całce
mała mi:
∫((1−x)cos(2x+1))dx
Mam problem z tą całką. Widziałam na forum odpowiedzi ale nie wiem co i jak z czego sie bierze

Bo jak mam normalne przykłady to wylicze .A tu jesy cos(2x+1) no i niewiem co z tą 2 mam zrobić
bo mi nie chce wyjść

Proszę o pomoc

29 lis 14:28
Jack:
całkowałaś kiedyś przez podstawienie?
29 lis 15:04
mała mi: tak.
t=(2x+1)
dt=2dx
1/2dt=dx
ale co dalej
29 lis 15:06
Jack:
podstaw do swojej całki... ewentualnie przekształcając nieco. Możesz też rozpisać tę całką na
dwie, ponieważ (1−x)cos(2x+1)=cos(2x+1)−xcos(2x+1)
29 lis 15:31
mała mi: i dalej co ? chyba jestem na tyle głupia,że tego nie zrobie

jak podstawie do swojej całki to
mi to (1−x) nie pasuje. POMOCY

!
Jak bede wiedziec schemat to wyliczę

Błagamw srode mam koło
29 lis 15:40
Jack:
Np. tak można zrobić.
∫cos(2x+1)dx−∫xcos(2x+1)dx=....
1) ∫cos(2x+1)dx=12∫2cos(2x+1)dx=| t=2x+1, dt=2dx | =12∫cost dt=....
2) ∫xcos(2x+1)dx = | przez części |
f(x)= x f'(x)=1
g'(x)= cos(2x+1) g(x)= przykład wyżej Ci pokaże co tu wpisać.
29 lis 15:52
mała mi: ma wyjść tyle =−(2x−2)sin(2x+1)+cos(2x+1)}/{4}a mi nie wychodzi

POMOCY

!
29 lis 18:34
mała mi: :( niech ktoś wytłumaczy
29 lis 21:27
Bogdan:
Proponuję następujące rozwiązanie:
∫ (1 − x)cos(2x + 1)dx = A
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2x = t − 1 ⇒ x = |
| t − |
| , dx = |
| dt, |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
1 − x = 1 − |
| t + |
| ⇒ 1 − x = |
| − |
| t |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
A = ∫ ( |
| − |
| t)costdt = |
| ∫ costdt − |
| ∫ tcostdt = |
| sint − |
| B |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Całkę B = ∫ tcostdt można rozwiązać przez części
29 lis 22:08