leokadia: proszę jeszcze raz o pomoc:Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich,że w zapisie
dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy parzystne.Dziękuję
14 sty 08:10
leokadia:
15 sty 15:55
Bogdan:
N - cyfra nieparzysta {1, 3, 5, 9}, P - cyfra parzysta {0, 2, 4, 6, 8}.
Umówmy się, że zapis NPPP oznacza cyfrę parzystą na miejscu tysięcy i cyfry parzyste na
miejscach setek, dziesiątek i jedności.
Rozpatrzmy następujące przypadki:
1. NPPP - na pierwszym miejscu może znaleźć się jedna z pięciu cyfr nieparzystych, na
drugim miejscu jedna z pięciu cyfr parzystych, na trzecim miejscu jedna z pięciu cyfr
parzystych i na czwartym miejscu jedna z pięciu cyfr parzystych, takich liczb jest więc
54 = 625;
2. PNPP, PPNP, PPPN - analizując jak wyżej ustalamy, że w każdym z tych trzech przypadków
na pierwszym miejscu jest jedna z czterech cyfr parzystych, to jest 2 lub 4 lub 6 lub 8
(nie stanie na pierwszym miejscu zero), a na pozostałych miejscach jedna z pięciu
właściwych cyfr, takich liczb jest więc 3*4*53 = 1500;
Odp.: wszystkich spełniający warunki zadania liczb jest 625 + 1500 = 2125
15 sty 16:27