Rozwiązać:
hosia: Hej,
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
2x2 − 5x + 2 =0
x2 > −x−4
−3x2+8x+3<0
−16x2+24<9
29 lis 13:32
magda: 2x
2−5x+2=0
a=2 b=−5 c=2
Δ=b
2−4ac
policz Δ i pierwiastki
29 lis 13:44
magda: DRUGIE ZADANIE
przenosimy na lewą stronę
x2+x+4>0
a=1 b=1 c=4
znów policz deltę i pierwiastki
narysuj parabolę i odczytaj wartości większe od zera
29 lis 13:46
magda: TRZECIE ZADANIE
a=−3 b=8 c=3
znów policz deltę i pierwiastki narysuj parabolę i odczytaj wartości mniejsze od zera
29 lis 13:46
magda: CZWARTE ZADANIE
przenosimy na lewą stronę równania
−16x2+24−9<0
−16x2+15<0
skorzystaj ze wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2
15−16x2=(√15−4x2)(√15+4x2)
29 lis 13:49
hosia: dzięki Magdo
29 lis 13:53