kosinusy :( "pomocy"
majaaa: Prosze o pomocna dlon..
W stożku, suma promienia podstawy i wysokości jest równa 14 oraz kosinus kąta między
wysokością, a tworzącą stożka jest równy 0,6. Oblicz objętość tego stożka.
29 lis 13:20
luk:
29 lis 13:55
luk:

Układ 3 równań:
r+H=14
H
2+r
2=l
2
spróbuj sama rozwiązć
29 lis 14:02
majaaa: dziekuje Ci luk..
chcialam to wyliczyc i wyszlo mi ze ojetosc to ok. 134,63
jest poprawnie
29 lis 14:13
luk: z 2 równania H=0,6l(podstawiasz do pierwszego)
r+0,6l=14⇒r=14−0,6l
i podstawiasz H zależne od l i r zależne od l do 3 równania
(0,6l)
2+(14−0,6l)
2=l
2
0,36l
2+196−16,8l+0,36l
2=l
2
0,28l
2+16,8l−196=0
Δ=501,76
√Δ=22,4
l
1=10 ,l
2=−70(liczba ujemna więc odpada)
H=0,6*10=6
r=14−6=8
V=401,92
29 lis 14:37
majaaa: dziekuje LUK, teraz juz chyba wiem o co chodzi..
kiss
29 lis 15:26