Bardzo dziękuję za pomoc w tym zadaniu.
Ada: Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Krótsza przyprostokątna ma dłg.
6.
Oblicz obwód tego trójkąta.
Mateusz: Trzeba obliczyc długosci boków trójkąta z danych podanych w zadaniu moge napisac wyrazenia
wyrazające długosci boków tego trójkąta 6,6+r ,6+2r
skoerzystam teraz z tw Pitagorasa
6
2+(6+r)
2 =(6+2r)
2=> wykorzystuje wzór skróconego mnozenia
36+36+12r+r
2=36+24r+4r
2=>sprzątam tu troche

i otrzymuje
3r
2+12r−36=0/:3
r
2+4r−12=0
i co dostalismy równanie kwadratowe jak je rozwiążesz otrzymasz r ujemne r odrzucamy to tak na
wypadek przypominam jak dostaniesz r to podstawiasz to do wyrazen na długosci boków i w ten
sposob wyznaczasz ich długosc a obwód to juz chyba wiesz jak sie liczy a wiec Δ i do dzieła