Liczby zespolone
weronika: Proszę o sprawdzenie
(1+i)
3
|z|=
√2
cos φ=
√22
sin φ=
√22
więc φ=
π4
(1+i)
3=(
√2)
3(cos
π4+ i sin
π4)
3 = 2
√2(cos3
π4 + sin 3
π4) =
=2
√2 (
√22 +
√22i)=2+2i
Wynik powinien być −2−2i gdzie zgubiłam te minusy
29 lis 11:56
sushi_ gg6397228:
3*45 stopni to mamy 2 Cwiartke, tam cosinus jest ujemny
29 lis 11:59
sushi_ gg6397228:
(1+i)3= 1 +3i+3i2+i3= 1+3i−3 −i= −2+2i −−> taki wynik poprawny
29 lis 12:00
weronika: Aha już rozumiem dzięki
29 lis 12:05
weronika: sushi a to mam dobrze

(−
√3−1)
8
|z|=2
cosφ = −
√32
sinφ = −
12
więc φ=
π6
(−
√3−1)
8 = 2
8 ( cos
π6 + i sin
π6 )
8 =256 [(−
√32) + (−
12i)] =
−128
√3 −128i
29 lis 12:31
sushi_ gg6397228:
kat jest z 3 cwiartki, bo masz sinusa i kosinusa ujemnego wiec jest źle wyznaczony φ
29 lis 15:01
sushi_ gg6397228:
| | 7π | | 7π | | 7π | | 7π | |
z=28( cos 8* |
| + i sin 8* |
| )=28( cos 4* |
| + i sin 4* |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
obcinamy wielokrotnosc 2π
| | 4π | | 4π | |
=28( cos |
| + i sin |
| )=... |
| | 3 | | 3 | |
29 lis 15:15