Całki
Ania: Liczę na pomoc

Obliczyć całki stosując metodę podstawiana:
a) ∫
√1+x2*x
3dx
29 lis 11:27
sushi_ gg6397228:
a) t= 1+x2
b) t= 2x2−1
29 lis 11:28
Ania: Do tego sama doszłam, tylko później moje obliczenia nie zgadzają się z wynikiem
29 lis 11:41
sushi_ gg6397228:
a policzylas dt=... dx bo pewnie tutaj cos nie tak jest
wiec pokaz jak to liczysz
29 lis 11:44
Ania: a) 1+x
2 = t
2x(dx)= dt
b) 2x
2 = t
4x(dx) = dt
29 lis 11:49
Ania: Dobrze czy źle?
29 lis 11:53
sushi_ gg6397228:
a) ok
b) 2x2−1= t a Ty zgubilas tam "−1"
29 lis 11:56
Ania: Ok, tylko nie wiem co dalej zrobić w a) z tym x3 , bo wyszło mi xdx a nie x3dx, może
normalnie wyciągnąć xdx i ∫x2 ?
29 lis 12:02
sushi_ gg6397228:
∫
√1+x2 * x
2 *
x dx
29 lis 12:04