granica funkcji
pomocy: obliczyć granice funkcji:
Bardzo prosze o rozwiazanie albo przynajmniej o naprowadzenie bo licze i mi zupełnie inne
wyniki wychodzą:(
x→0
2) lim x +
√x2 +8X
x→ −
∞
x→0
29 lis 11:06
pomocy: pomoże mi ktoś? prosze
29 lis 11:19
sushi_ gg6397228:
1) granica ta wczoraj byla na forum
| | a2−b2 | |
a−b= |
| zastosowac do licznika i mianownika |
| | a+b | |
3) de Hospital
29 lis 11:24
pomocy: ok spróbuje to policzyć dzieki
29 lis 11:26
sushi_ gg6397228:
| | a2−b2 | |
3) to moze tez warto do mianownika zrobic a−b= |
| i wtedy de Hosiptal nie bedize |
| | a+b | |
potrzebny
wtedy( tg x) sie skasuje z licznika i mianownika
29 lis 11:30
pomocy: | | −8x | |
2 mi coś nie wychodzi bo na końcu wychodzi mi |
| i potem CO   |
| | x−√x2+8x | |
29 lis 11:36
sushi_ gg6397228:
wyciagamy z pierwiastka "x"
√x2+8x= √x2(1+ 8x)= x * √1+ 8x
i potem sie jedne z gory i z dolu skraca
29 lis 11:38
pomocy: mam problem z tym pierwiastkiem...ile to jest...
29 lis 11:46
pomocy: no i z pierwiastka wychodzi 1 tak? czyli −8/1−1=0? czy znaki pomyliłam?
29 lis 11:50
29 lis 11:56
pomocy: w odp jest −4 czyli skoro tak to powinno mi wyjść w mianowniku 1+1 a wychodzi 1−1 i właśnie nie
wiem czy znaku nie pomyliłam a jeśli tak to gdzie?
29 lis 12:01
pomocy: ale w odp zawsze może być błąd
29 lis 12:01
sushi_ gg6397228:
zobacz ze masz granice x−−>−∞ a nie x−−> +∞
wiec zrob zmienna
t=−x i zmien granice
29 lis 12:05
pomocy: obawiam sie ze nie wiem jak to sie robi...nie mielismy czegos takiego..jakbyś mogł/ła mi to
rozpisać po kolei to byłabym bardzo wdzieczna
29 lis 12:11
pomocy: a czy mozna to bez tych zmiennych policzyć od razu?
29 lis 12:13
pomocy: w kazdym razie dzieki za pomoc
29 lis 12:18
sushi_ gg6397228:
bo cos nei tak wyciagnalem przed znak pieriwasitak, bo mamy "x−−> −
∞" wiec powinno byc
√x2+8x=
√x2(1+ 8x)=
−x *
√1+ 8x
| −8x | | −8x | |
| = |
| −−−> −4 |
| x−(−x * √1+ 8x ) | | x(1+ √1+ 8x ) | |
29 lis 15:11