kombinacje
andzia: na ile sposobow mozna z klasy 21 osobowej wybrac a)5osobowa druzyne do koszykowki ,b)3osobowy
samorzad uczniowski,przewodniczacego ,zastepce,i skarbnika c)najlepszego ucznia z
biologii,mamematyki,historii wiem duzo twgo,prosze chociaz ile mozecie ,mam juz 32 lata i nie
mam takiej pamieci jak wy,bede wam wdzieczna, pozdrawiam.
29 lis 07:19
sushi_ gg6397228:
a) wybor osob do gry zespolowej−−> kolejnosc nieistotna, zatem kombinacje
| | 21! | | 21! | | 16!*17*18*19*20*21 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 5!*(21−5)! | | 5!*16! | | 1*2*3*4*5* 16! | |
| | 17*18*19*20*21 | | 17*3*19*20*21 | | 17*3*19*21 | |
= |
| = |
| = |
| =... |
| | 1*2*3*4*5 | | 1*4*5 | | 1 | |
b) c) napisz jasniej
29 lis 09:46
andzia: b)trzyosobowy samorzad uczniowski,przewodniczacego ,zastepce,i skarbnika ?
c))najlepszego ucznia z biologii,mamematyki,historii ,tylko tyle nam profesor napisał
29 lis 10:16
sushi_ gg6397228:
bo jest roznica czy bedzie to lacznie 3osoby czy 3osoby+przewodnicacy+ zastepca+ skarbnik
c) czy to ma byc jeden uczen najlepszy czy 3 uczni z kazdego przedmiotu
29 lis 10:21
andzia: mysle ze łacznie ,3 osoby a w tym c to mysle ze po 1 osobie z kazdego przedmiotu ,tak nam
bez sensu napisał ,niech bedzie tak jak napisałam dzieki serdeczne
29 lis 10:24
sushi_ gg6397228:
wiec 3 osoby kolejnosc istotna wariacje bez powtorzen
| 21! | |
| = 21*20*19=... |
| (21−3)! | |
lub policzyc kombinacje 3 z 21 i domnozyc na kolejnosc miejsc czylli 3!
| | 21! | | 21! | |
* 3!= |
| * 3!= |
| =21*20*19=... |
| | (21−3)! * 3! | | 18! | |
29 lis 10:37
sushi_ gg6397228:
c) ale dalej nie wiem czy to ma byc wybor trojki osob czy osobno
czyli wybor najlepszego z matmy 21
czyli wybor najlepszego z biologii 21
czyli wybor najlepszego z historii 21
jezeli wybieramy trojka osob 21 *21 *21 =... wariacje z powtorzeniami
29 lis 10:41
andzia: dzieki ,jestes wielki


!
29 lis 12:29