paweł 1010: prosze was kto może niech rozwiąże mi




! zadanie z a, b, c, d
1.Pole trójkąta jest równa 32cm
2, jedna z jedna z jego wysokości ma długość 8cm.
Podstawa trójkąta, na które upuszczono te wysokość ma długość?
a 8cm
b 4cm
c 16cm
d 24cm
2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o bokach długości 6cm, 8cm i 10cm.
Wysokość tego graniastosłupa jest równa 1,2 dm. Pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa jest równa
a 384cm
2
b 288 cm
2
c 312 cm
2
d 336 cm
2
13 sty 22:41
xx: 408
13 sty 23:40
Eta: 1
1/ P
Δ= (1/2) *a*h
32= (1/2) *a *8
4a = 32
a = 8cm
w2/ żadna z odp; nie pasuje
albo coś źle napisałeś?
bo
P
c = 2*p
p + 2*h( a + b+ c) c --- przeciwprostokatna
bo najdłuższa
P
p = (1/2)*b*a = (1/2) * 6*8 = 24 cm
2
h= 1,2 dm = 12cm
P
c = 2*24 + 2*12 ( 8 +6 +10)= 48 +24 * 24 = 48+ 576 = 624 cm
2
i nie pasuje żadna!
a pole jest dobrze policzone!
gdyby w zad . ptyanie było o objetość to
sie zgadza odp b)
bo V= P
p *h= 24 *12 = 288 cm
3
pewnie coś pomylone
13 sty 23:47
paweł 1010: 1.Pole trójkąta jest równa 32cm2, jedna z jego wysokości ma długość 8cm.
Podstawa trójkąta, na które upuszczono te wysokość ma długość?
a 8cm
b 4cm
c 16cm
d 24cm
2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o bokach długości 6cm, 8cm i 10cm.
Wysokość tego graniastosłupa jest równa 1,2 dm. Pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa jest równa
a 384cm2
b 288 cm2
d niema d
c 336 cm2
a teraz da się
14 sty 13:12
Prosta Eulera: 2Pp=2 * ( 1/2 * 6*8)= 48
Pb= 10*12 + 8*12+ 6*12=120 +96 + 72=288
Pc= 48+288=336
odp. C
14 sty 13:31
Eta: No! Tak!
To ja sią pomyliłam ! sory!
W podstawie przecież trójkąt!
czyli Pb= a*h +b*h +c*h
Pc= 2Pp+ pb
Pc = 48 + 12*( 6+8 +10) = 48 + 12* 24 = 48 + 288= 336 cm2
Odp: c)
Jeszcze raz .... sory!
14 sty 13:58
paweł 1010: dzięki .dziękuj.
14 sty 14:06