wykaż
gwiazdka: wykaż że
| | 1 | |
∫ |
| dx =ln(x+√x2+1)+c |
| | √1+x2 | |
28 lis 23:10
sushi_ gg6397228:
policz pochodna prawej strony
28 lis 23:28
gwiazdka: wyszło mi cos takiego:
(ln(x+
√x2 +1)+c)'=(ln(x+
√x2 +1)'+0=(ln(x+
√x2 +1)' * (x+
√x2 +1)'=
| 1 | |
| *.... i tutaj nie wiem co dalej jak jest pierwiastek to co się robi? |
| (x+√x2 +1) | |
29 lis 11:41
sushi_ gg6397228:
o teraz liczysz pochodna wewnetrzna
| | 1 | | x | | √x2+1+ x | |
...* (1+ |
| * 2x)= ...* (1+ |
| )= ...* ( |
| )= |
| | 2 √x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
| | 1 | | √x2+1+ x | | 1 | |
= |
| * ( |
| )= |
| |
| | √x2+1+ x | | √x2+1 | | √x2+1 | |
29 lis 15:08
gwiazdka: aha dziękuje
29 lis 15:11