całka
gwiazdka: wyznacz całki nieoznaczone... kolejne całki

1) ∫xsinx dx
2) ∫ x
2cosx dx
4)
5√2−3x dx
będę wdzięczna za rozwiązania
28 lis 23:08
sushi_ gg6397228:
1 przez czesci
2, dwa razy przez czesci
3 podstawienie t= ln x
4. podstawienie t= 2−3x
28 lis 23:29
gwiazdka: sprobuje cos zrobic jeśli cos się uda to napisze
28 lis 23:30
gwiazdka: prosze o sprawdzenie
1) wyszło mi −xcosx+sinx+c
co do reszty to nie rozumiem tego więc proszę o ponowną pomoc
29 lis 20:08
Godzio:
1. ok
29 lis 20:10
Godzio:
∫x2cosx dx = x2 * sinx − ∫2xsinxdx = x2 * sinx + ∫2x * (−sinx)dx =
= x2 * sinx + 2x * cosx − ∫cosxdx = ...
29 lis 20:13
Godzio:
∫2cosxdx na końcu
29 lis 20:14
Godzio:
t = Inx
| | t2 | |
(*) = ∫tdt = |
| + C = ... |
| | 2 | |
29 lis 20:17
gwiazdka: co do tego z cos to nie za bardzo rozumiem dlaczego tam sa najpierw minus potem sie zmienia w
plus.. i całka z 2x to 2x? a to nie jest tak ze 2 jako stała sie wyłacza przed znak całki a
| | x2 | |
całka z x to |
| mozesz to jakos wyjasnic bo chyba nie rozumiem |
| | 2 | |
29 lis 20:24
Godzio: nie wiem o które przejście Ci chodzi skopiuj najlepiej żebym widział
29 lis 20:30
gwiazdka:
x2cosx dx =
x2 * sinx − ∫2xsinxdx <− tu jest minus
= x2 * sinx + ∫2x * (−sinx)dx = <− tu już jest plus
= x2 * sinx + 2x * cosx − ∫cosxdx = ...
| | x2 | |
i o co chodzi z ∫ 2x? to nie powinno byc ∫2x= 2∫x=2* |
| =x2 bo przeciez to pochodna x2 |
| | 2 | |
da nam 2x no nie?
29 lis 20:35
Godzio: Rozpisze może tak porządnie:
Masz wzór: ∫f(x)g'(x) = f(x)g(x) − ∫f'(x)g(x)
∫x2cosxdx = ∫x2(sinx)'dx = i ze wzoru:
x2 * sinx − ∫(x2)'sinxdx = x2 * sinx − ∫2xsinxdx = x2 * sinx + ∫2x(−sinx)dx
=
x2 * sinx + ∫2x(cosx)'dx = x2 * sinx + 2x * cosx − ∫2cosxdx = x2 * sinx + 2x * cosx −
2∫cosxdx =
x2 * sinx + 2x * cosx − 2∫cosxdx = x2 * sinx + 2x * cosx − 2sinx + C =
sinx(x2 − 2) + 2x * cosx + C
29 lis 20:37
gwiazdka: ok musze to jeszcze przeanalizowac.. a co do tego przykładu ∫
1xlnxdx to wychodzi
29 lis 20:42
Godzio:
Zgadza się

To w takim razie ostatni przykład dla Ciebie, zrób wg wskazówki
sushi
29 lis 20:45
29 lis 20:47
gwiazdka: co do metody podstawiania mam pytanie
wostatnim przykładzie mam podstawic t= 2−3x a potem dt= i jak to sie liczy zapisuje? bo ja
tego nie rozumiem w tej metodzie
29 lis 21:01
Godzio:
∫
5√2 − 3xdx
Można tak:
dt = −3dx
| | 1 | |
∫5√2 − 3xdx = − |
| ∫ 5√tdt |
| | 3 | |
29 lis 21:04
gwiazdka: aha.. teraz musze sobie to przeanalizowac
29 lis 21:07
gwiazdka: a czy w ten sposob moge liczyc dla kazdego przykładu ktory rozwiazuje met. podstawiania?
29 lis 21:26
gwiazdka:
nie rozumiem tego przeksztalcenia jak to sie skrociło?
29 lis 21:32
Godzio:
| | d | |
(2 − 3x) |
| to pochodna z 2 − 3x |
| | dx | |
29 lis 21:37
gwiazdka: mhm ok.. a czy w ten sposob jak podales to mozna liczyc dla kazdego przykładu jesli sie
korzysta z metody podstawiania?
29 lis 21:39
Godzio:
Raczej tak
29 lis 21:40
gwiazdka: ok no to teraz biore sie za przykłady z metoda podstawiania
29 lis 21:41
danny: Nawet trzeba

ale możesz napisać tak (żeby sie nie pomylić)
(2−3x) = t
wówczas dt/dx = −3 (zwykła pochodna)
i potem z tego wyliczyć dx na zasadzie rozdzielenia zmiennej (podobnie jak w równaniach
różniczkowych)
dt/dx = −3 −> −dt/3 = dx
i za to dx podstawiasz w całce −dt/3
29 lis 21:43
gwiazdka: ok myslę ze chyba na dzis to koniec ale jutro porobię przykłady na metode podstawiania sa juz
na forum dostałam wskazówki jak je robic wiec moze sie uda

a za dziś bardzo dziekuje

dobranoc
danny i Godzio
29 lis 21:46
Godzio:
Dobranoc
29 lis 21:49
danny: nie ma za co

uwierz że na studiach są gorsze rzeczy niż całki

np funkcje uwikłane, całki
funkcji zespolonej, całka krzywoliniowa zorientowana i nie

i ogólnie u nas analiza zaczęła
się od stwierdzenia dr−a
dzień dobry! niech R będzie przestrzenią Banacha...

Powodzenia życzę!
29 lis 21:50
sasa: ∫2x
3 cze 09:55
piotrrekkk: Witam wiem ze jest to prosty przykład ale mógłby ktos powiedziec mi ile wynosi calka z 2x2?
16 cze 13:35
16 cze 13:42
patka: 2x
16 sty 17:02
Ola: ∫2xsinxdx− jak to rozwiązać pilne
21 sty 10:10
camus: Całkowanie przez części!
21 sty 10:10
Błagający o Pomoc: | | 1 | |
∫ |
| dx gdzie r2 to stała ? I co ja mam z tym zrobić? |
| | r2+x2 | |
22 lut 23:09
Krzysiek: podstawienie: x=r*z
i korzystasz z funkcji arctg
22 lut 23:26
hghghgh: ∫3
24 cze 12:46
Ola: (X−1)2x
30 mar 00:20