całeczka
gwiazdka: wyznacz całki nieoznaczone
bardzo proszę o pomoc
28 lis 23:04
think: b)
| | xe + ex | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫xe + ex dx = |
| (∫xedx + ∫exdx) = ... |
| | e | | e | | e | |
28 lis 23:17
gwiazdka: dziekuje
1e to stła czyli mozemy ja wyciągnąć przez a potem to normanie tak? suma całek
chyba rozumiem

dzieki jeszcze raz

i proszę jeśli ktoś potrafii to o kolejne przykłady
28 lis 23:21
think: | | 2 | | 5 | |
∫ |
| + |
| dx = ... |
| | 3 | | 9(x − 1) | |
28 lis 23:22
sushi_ gg6397228:
| | 2 | | ... | |
a) rozbij na |
| + |
| −> podzil licznik przez mianownik |
| | 3 | | 3x−1 | |
| | 1 | | 2x | |
c) 3* |
| * |
| licznik to pochodna mianownika wiec ... |
| | 2 | | 3+x2 | |
28 lis 23:23
gwiazdka: oj ten przykład to chyba troche za szybko ....nie rozumiem.. mozesz wytłumaczyc co zrobiłes po
kolei?
28 lis 23:24
gwiazdka: proszę o sprawdzenie
| | 10 | | 1 | |
a) wyszło mi |
| ln (x+ |
| )+c |
| | 27 | | 3 | |
29 lis 20:14
gwiazdka: proszę o sprawdzenie
29 lis 20:25
Godzio:
a) Coś nie tak chyba
| 2 | | 5 | |
| x + |
| In(x − 1) + C |
| 3 | | 9 | |
b) Mały błąd (chyba że po prostu nie dałaś potęgi)
| 1 | | xe + 1 | |
| * |
| + ex) + C |
| e | | e + 1 | |
c) Ok
29 lis 20:54
gwiazdka: dzieki

sprobuje poprawic ten przykład a
29 lis 20:56
danny: Godzio troszkę pomyliłeś

poprawnie jest
2/3*x +5/9log(3x−1)
29 lis 21:17
danny: logarytm oczywiście naturalny

moja literówka
29 lis 21:18
gwiazdka: czy pomozesz mi znaleźć bład?
| | 2 | |
to |
| x to wiem już gdzie bład mam ale z tym 59  |
| | 3 | |
tak w skrócie mam cos takiego
| | 5 | |
i potem wyłaczyłam przed znak całki |
| |
| | 9 | |
| | 1 | |
i zostało ∫ |
| i pochodnia mianownika to licznik czyli |
| | x− 13 | |
co o tym myslisz?
29 lis 21:22
gwiazdka:
29 lis 21:32
danny: jeżeli wykonasz mnożenie w nawiasie −> 9*(x−1/3) to dostaniesz (9x−3) i mamy 5/(9x−3)
potem 5/3(3x−1) wyciągamy 5/3 przed całkę i mamy 5/3∫ 1/(3x−1) żeby licznik był pochodną
mianownika musimy to przed całką pomnożyć przez 1/3 i mamy 1/3*5/9∫ 3/(3x−1) teraz licznik
jest pochodną mianownika i mamy w sumie 5/9ln(3x−1)
29 lis 21:33
danny: mam nadzieje że dość jasno wytłumaczyłem
29 lis 21:34
danny: oczywiście błąd

pod koniec 3 linijki

ma być 1/3*5/3 ∫ 3/(3x−1)
29 lis 21:35
gwiazdka: tzn ze to jak ja zrobiłam jest zle tak?
29 lis 21:35
gwiazdka: trzeba to tak mnozyc w wyciagac przed nawias czy moj sposob tez jest ok?
29 lis 21:36
Godzio:
Zgadza się, mój błąd
29 lis 21:36
Godzio:
gwiazdka tak jak zrobiłaś jest ok,
| | 2 | | 5 | | 1 | |
... = |
| x + |
| In(x − |
| ) |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
29 lis 21:36
gwiazdka: no to super dzięki
29 lis 21:37
danny: Ty policzyłaś całkę taką
∫5*(x−1/3) / 9

a powinno być ∫ 5/9(x−1/3)
29 lis 21:38
gwiazdka: no to ja juz nie rozumiem
29 lis 21:40
danny: Musisz przyjąć na wiarę że dobrze policzyłem i to tak trzeba liczyć te całki
29 lis 21:44
gwiazdka: ok

przyjełam
29 lis 21:47