objętość graniastosłupa !!
Pati: a) Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego jest równe 16 cm2. Oblicz objętość
tego graniastosłupa, jeśli przekatna ma długość 9 cm.
b) Przekatna graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 25 cm i tworzy z krawędzia
podstawy kat α taki, że sin α = 0,96.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
c) podstawy trapezu prostokatnego maja długości 3 cm i (3 + 4{3}) cm, a jego kat ostry ma miarę
30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa prostego o wysokości 9 cm, którego podstawa jest ten
trapez.
28 lis 22:54
M4ciek:
a)
1.Wylicz przekatna kwadratu w podstawie.
2.Wylicz z Pitagorasa wysokosc graniastoslupa
3.Podstaw do wzoru na objetosc , bodajze : V = Pp * h
28 lis 22:57
M4ciek:
c)
1.Do policzenia objetosci brakuje nam Pola podstawy.
| | 1 | |
2.Wylicz Pole podstawy wykorzystujac kat 30o ( sin 30o = |
| ) |
| | 2 | |
b) 1.Odczytaj z tablic ile wynosi sin α = 0.96
2.Rowniez skorzystaj z wiedzy trygonometrycznej
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html tu masz wszystko co jest Ci potrzebne do policzenia
28 lis 23:03