snopka: √2*4√2*8√2*...* p2n{2}. oblicz granice
bardzo proszę o pomoc, szczególnie o rozpisanie samego początku.
13 sty 22:24
ola: √2*4√2*8√2*...* p2n{2}=21/2*21/4*21/8*...21/2n=21/2+1/4+1/8+...+1/2n=
21/2*[[1-(1/2)n]/1-1/2]
lim 21/2*[[1-(1/2)n]/1-1/2]= [(1/2)n dąży do zera] czyli całość =2
13 sty 22:32
ola: 1/2*[[1-(1/2)n]/1-1/2] tu zastosowałam wzór na sumę ciągu geometrycznego
13 sty 22:35
snopka: dziekuje Olu. Wlasnie wiedzialam, ze trzeba zastosować wzór na sumę ciągu geom. ale nie
wiedzialam jak przekształcić by go zastosować. A jeszcze mam pytanie. Jak zapisujesz
potęgę potęgi? Chodzi mi o tą stronkę.
13 sty 22:58
ola: stosuję nawiasy klamrowe, żeby mieć rozbudowany wykładnik ( podpowiedź po lewej stronie)
13 sty 23:33