logarytm potęgi
jozek: jak obliczyć log
3√10 ?
Proszę o rozpisanie wszyskiego po kolei bo ciężko rozumiem matematyke
28 lis 22:32
hm: jak nie ma podstawy, to znaczy ze podstawa jest 10, czyli
log
10 3√10
czyli
10
x =
3√10
dalej nie wiem
28 lis 22:38
Kejti:
log
3√10=log
10 3√10
z definicji logarytmu:
log
ab=c <=> a
c=b
10
x=
3√10
28 lis 22:39
M4ciek:
To jest tak log
3√10 
Jesli tak to:
| | 1 | | 1 | |
log3√10 = log101/3 = |
| log10 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
albo prosciej:
log
103√10 = c
10c =
3√10
10c = 10
1/3
28 lis 22:40
M4ciek: Kurde
Kejti nudzi Ci sie wtedy kiedy mnie
28 lis 22:41
Kejti: można powiedzieć, że topię doła w matmie. spokojnie, już sobie idę..
28 lis 22:43
28 lis 22:45
M4ciek: Nie no zartuje przeciez

zostan

Chcialbym lapiac dola isc do maty
28 lis 22:46