pochodna
Ewa: | | 1−cos x | |
pomóżcie prosze  f'' jest szukane, f(x)= |
| |
| | sin x | |
28 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
policz pierwsza pochodna −−> mamy pochodna ilorazu
potem policz jeszcze raz pochodna
28 lis 22:21
Ewa: pierwsza pochodna obliczyłam, ale nie wiem, czy wynik jest poprawny, czy moglbyś sprawdzić?
| | 3sin2 xcosx − sinxcosx +cos3x−cosx | |
f'(x)= |
| |
| | sin2x | |
28 lis 22:28
Ewa: tam powinno byc cos x
28 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
skad masz 3 i sinus
2x i cos
2x
28 lis 22:41
Ewa: nie wiem, co robie źle, obliczyłam jeszcze raz pierwszą pochodną, ale druga znowu mi wyszła
błędna
28 lis 22:52
sushi_ gg6397228:
pierwsza jest źle policzona
| | g(x) | |
mamy |
| −−−> jaki jest wzor na pochodna ilorazu |
| | h(x) | |
28 lis 22:58
28 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
f' =....
g=....
g' =...
f= ...
pokaz ile wynosza te funkcje co podalem
28 lis 23:02
Ewa: | | g'(x)h(x)−g(x)h'(x) | |
czyli |
| |
| | h2(x) | |
28 lis 23:02
Ewa: f'=(1−cosx)'=sinx
g=sinx
g'(x)=(sinx)'=cosx
f=1−cosx
28 lis 23:04
sushi_ gg6397228:
i podstawiamy do wzoru
28 lis 23:08
Ewa: | | sinxsinx−(1−cosx)cosx | | sin2x−cosx+cos2x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | |
28 lis 23:10
sushi_ gg6397228:
sin2x +cos2 x=....
28 lis 23:11
28 lis 23:12
sushi_ gg6397228:
i widzisz ze wyszla inna niz wtedy u Ciebie
teraz robimy dalej tak samo
h'=...
g=...
h=...
g'= ...
28 lis 23:13
Ewa: już mi wyszła poprawna, przeoczyłam ten drobny szczegół z jedynką trygonometryczną i dlatego mi
nie wychodziło, dzięki za pomoc
28 lis 23:17
sushi_ gg6397228: nie ma sprawy

skroc jeszcze sinusa z dolu i góry
28 lis 23:21
Ewa: no właśnie się skrócił i wyszło dobrze
28 lis 23:22
Bogdan:
można kontynuować:
| | 1 − cosx | | 1 − cosx | | 1 − cosx | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | sin2x | | 1 − cos2x | | (1 − cosx)(1 + cosx) | |
28 lis 23:24
kometa:
Można też tak:
przekształcić funkcję f(x) :
1−cosx = 2sin
2x2
sinx= 2sin
x2*cos
x2
to f(x) = ............ = tg
x2
| | 2sinx2*cosx2 | |
f"(x)= |
|
|
| | 4cos2x2 | |
2cos
2x2= 1 +cosx
| | sinx | |
to: f"(x) = |
|
|
| | (1+cosx)2 | |
28 lis 23:41